Alegerea unei pompe de caldura
Intr-o era in care eficienta energetica si protectia mediului reprezinta o prioritate pentru majoritatea oamenilor, multi proprietari de case opteaza pentru pompe de caldura.
Pompa de caldura reprezinta o solutie inovatoare pentru o locuinta, in conditiile in care ofera atat posibilitatea de a incalzi, cat si de a raci casa.
Si cel mai important, face aceste lucruri intr-un mod foarte eficient din punct de vedere energetic. Despre aceste echipamente deosebit de eficiente vom discuta in cele ce urmeaza, iar informatiile pe care le puteti descoperi sunt foarte interesante.
Pompe de caldura: Scurta prezentare
Pompele de caldura sunt dispozitive deosebit de eficiente, care transfera caldura dintr-o sursa naturala cum ar fi apa, aerul sau solul, in interiorul unei cladiri. Astfel, va oferi incalzire sau racire in cladirea respectiva.
Comparativ cu un sistem traditional de incalzire care functioneaza prin arderea combustibililor pentru a genera caldura, pompele de caldura folosesc electricitatea ca sa mute caldura existenta. Acesta este unul dintre motivele pentru care, sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic.
Trebuie sa stiti ca exista pe piata mai multe tipuri de astfel de echipamente. Puteti gasi pompe de caldura aer – aer, caldura aer – apa dar si pompe de caldura geotermale. Fiecare dintre ele are anumite specificatii si anumite avantaje.
Cum se alege pompa de caldura potrivita?
Atunci cand va propuneti alegerea unei pompe de caldura trebuie sa cunoasteti anumite detalii. Fiecare pompa de caldura rezidentiala are o eticheta EnergyGuide, care afiseaza evaluarea eficientei de incalzire si racire. Astfel, poate fi comparata cu alte modele disponibile, ale aceluiasi producator sau ale altor producatori.
Eficienta incalzirii pentru pompele de caldura electrice cu sursa de aer este indicata de factorul de performanta al sezonului de incalzire (HSPF). Acesta reprezinta o masura pe un sezon mediu de incalzire a caldurii totale furnizate spatiului conditionat.
Este exprimata in Btu, impartita la energia electrica totala consumata de sistemul pompei de caldura, exprimat in wati-ora.
Eficienta racirii este indicata de raportul de eficienta energetica sezoniera (SEER). Aceasta este o masura pe un sezon mediu de racire a caldurii totale evacuate din spatiul conditionat. Este exprimata in Btu, impartita la energia electrica totala consumata de pompa de caldura, exprimata in watt-ora.
In general, cu cat HSPF si SEER sunt mai mari, cu atat costul unitatii este mai mare. Cu toate acestea, economiile de energie pot returna investitia initiala mai mare de mai multe ori pe durata de viata a pompei de caldura.
Pompe aer-apa
O noua pompa de caldura centrala care inlocuieste un echipament vechi, va folosi mult mai putina energie, reducand substantial costurile cu aerul conditionat si incalzirea.
Acestia sunt alti factori de care trebuie sa luati in considerare atunci cand alegeti si instalati pompe de caldura cu sursa de aer:
Selectati o pompa de caldura cu control de dezghetare la cerere. Acest lucru va minimiza ciclurile de dezghetare, reducand astfel utilizarea energiei suplimentare si a pompei de caldura.
Ventilatoarele si compresoarele fac zgomot. Localizati unitatea exterioara departe de ferestre si cladirile adiacente si selectati o pompa de caldura cu un nivel de sunet exterior mai mic (decibeli). De asemenea, puteti reduce acest zgomot prin montarea unitatii pe o baza care absorabe zgomotul.
Locatia unitatii exterioare poate afecta eficienta acesteia. Unitatile exterioare trebuie protejate de vanturile puternice, care pot cauza probleme de dezghetare. Puteti plasa strategic unitatea exterioara langa un gard sau un perete pentru a fi protejata de vanturile puternice.
Acestia sunt asadar, cativa factori importanti pe care ar trebui sa-i cunoasteti daca doriti sa faceti o astfel de investitie pentru casa dumneavoastra.