sâmbătă , iunie 22 2024
Home / Casa si Gradina / Cornise

Cornise

Importanta utilizarii unor cornise

Atunci cand vine vorba despre cornise, trebuie precizat faptul ca acesea sunt elemente arhitecturale cu o importanta deosebita. Acestea au capacitatea de a adauga o nota distinctiva si eleganta oricarei cladiri.

Incepand de la cladirile rezidentiale la cele comerciale, toate pot iesi in evidenta datorita unor astfel de elemente de decor, care pot sa completeze perfect aspectul lor estetic.

In randurile de mai jos vom discuta despre aceste elemente de decor, iar informatiile pe care puteti sa le aflati sunt foarte interesante.

Cornise: Prezentare pe scurt

Asadar, atunci cand auziti ca se discuta despre cornise, trebuie stiut ca acestea sunt elemente de decor, situate in general la varful unui perete exterior sau la marginea unui acoperis.

Foarte important este de precizat faptul ca acestea pot fi fabricate din mai multe materiale, iar cele mai des utilizatem ateriale sunt: lemnul, plasticul, metalul sau piatra.

Un alt amanunt interesant despre acestea este ca pot fi disponibile intr-o mare varietate de dimensiuni, stiluri si forme.

De la cele mai simple cornise pana la cele mai elaborate, le puteti alege pe cele care considerati ca se pot potrivi cel mai bine cu designul si caracteristicile unei cladiri.

Rolul corniselor in arhitectura

Totodata, cand discutam despre aceste elemente de decor trebuie sa aducem in discutie si rolul lor in arhitectura. Iata ceea ce ar trebui sa stie toata lumea despre aceste elemente decorative:

1. Ofera protectie impotriva intemperiilor

Una dintre cele mai importante functii ale corniselor este aceea de a proteja structura cladirii impotriva daunelor.

Aceste daune ar putea fi cauzate de intemperii precum ploaia, zapada si soarele puternic. Cornisele sunt de asemenea eficiente pentru ca impiedica apa sa se scurga pe pereti si fundatii, iar astfel nu permit deteriorarea si infiltrarea in structura.

2. Estetica si definirea conturului

CorniseCornisele sunt de asemenea foarte utile si datorita faptului ca adauga un element decorativ important unei cladiri. Utilizarea unui astfel de element decorativ poate defini conturul unei cladiri, oferindu-i un aspect mai elegant si mai finisat. Totodata, acestea pot fi utilizate si ca elemente de accentuare a arhitecturii, care scot in evidenta detaliile si stilul specific al unei constructii.

3. Directionarea apei si a precipitatiilor

Cornisele sunt de asemenea foarte utile datorita faptului ca au fost concepute pentru a dirija apa departe de structura cladirii.

Utilizarea acestora are un rol foarte important in ceea ce priveste mentinerea integritatii cladirii, si prevenirea deteriorarii datorita umezelii si infiltrareii apei. Prin amplasarea corespunzatoare a corniselor, poate fi controlat fluxul de apa si poate fi evitata acumularea apei in anumite zone.

4. Imbunatatirea eficientei energetice

Pentru cei care nu stiu, aceste cornise sunt deosebit de eficiente si deoarece in anumite situatii se pot utiliza cu scopul de a proteja ferestrele si usile de soarele direct.

Utilizarea corniselor in acest scop ajuta intr-o foarte mare masura la reducerea incalzirii excesive a interiorului in timpul verii.

Datorita creerii unei umbre naturale, cornisele pot ajuta intr-o mare masura la imbunatatirea eficientei energetice a cladirii, reducand nevoia de a mai utiliza sistemele de climatizare.

In incheierea articolului, mai trebuie sa punctam un amanunt deosebit de important in ceea ce priveste cornisele.

Asadar, acestea dupa cum se poate vedea, pot fi utilizate in mai multe scopuri, si ofera avantajse semnificative. Cel mai important insa este ca pot fi folosite atat in cladiri rezidentiale cat si in cladiri comerciale.

Check Also

Geam Termopan Brasov

Geam Termopan Brasov

De ce as alege o fereastra cu geam termopan Brasov? Atunci cand isi renoveaza locuintele …

Close